divendres, 14 de novembre del 2014

Accèsit al fotoperiodisme de Tony Lara a 'Portella'

l Premi Pirene entrega el seu primer accèssit a un fotoperiodista

11111 Classificació 3.33 (3 Vots)
Categoria: Cultura
PUBLICAT EL DIMECRES, 12 NOVEMBRE 2014
  • El guardó es declara desert en les dues categories
L. F. M
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Els guanyadors dels tres accèssits de la 19 edició del Premi Pirene. Foto: SFG
Aquest any s'han presentat al Premi Pirene de periodisme interpirinenc un total de 28 treballs – 23 de premsa escrita i 5 audiovisuals de ràdio i televisió–. Segons va anunciar ahir el jurat d'aquesta dinovena edició, la seva decisió ha estat declarar el premi desert tant en la modalitat de reportatge de premsa escrita com la de reportatge audiovisual. El membre que va anunciar ahir el veredicte, Esther Jover,va explicar que «no és la primera vegada que queda desert el Pirene» i que «tot i que tots els reportatges eren de molt alta qualitat, no n'hi havia un suficientment destacat com per ser primer de la categoria que té aquest prem». Els altres dos membres del jurat han estat Albert Roig i Mònica Bordas.
Tanmateix, els integrants van acordar l'atorgament de tres accèssits de 750 euros en cadascuna de les categories, destacant en premsa escrita el fet que per primera vegada el Pirene atorga el reconeixement a un treball de fotoperiodisme.
Jover va explicar que el jurat va decidir donar l'accèssit al reportatge Un país d'actors, de Tony Lara Sánchez, publicat a la revista Portella de primavera del 2014, «pel retrat del panorama teatral andorrà des de la seva visió artística mitjançant unes fotografies originals i de molta qualitat en què Lara utilitza la fórmula de l'street art». El fotògraf va explicar durant l'entrega del premi que el seu objectiu va ser «jugar amb els actors, ubicant-los fora dels seus escenaris habituals». Per això els va «treure al carrer» per tal de retratar-los, tot interactuant amb el paisatge urbà. Finalment, Lara va agrair ahir al jurat haver tingut en compte la tasca «d'aquells que també expliquem històries, però amb imatges».
L'altre accèssit en la categoria de premsa escrita va ser pel reportatge Jeu de pistes. Dossier ours, de Patrice Teisseire-Dufour, publicat a la revista Pyrénées Magazine de setembre-octubre del 2013, «que destaca per la seva redacció àgil i amena, amb l'experiència viscuda pel periodista en primera persona, i per tractar un tema sensible al llarg dels Pirineus, la reintroducció de l'ós»
Pel que fa a la modalitat d'audiovisual – el membre del jurat Albert Roig va abstenir-se per incompatibilitat professional en la votació–, l'accèssit va ser pel reportatge Soldeu-El Tarter 50 anys, el motor d'un país, d'Antoni Ubach Guàrdia, emès per Andorra Televisió. Com a testimoni d'una època, el reportatge mostra una compilació interessant d'imatges antigues i d'entrevistes a protagonistes directes o indirectes que mostren el naixement i evolució d'una de les estacions d'esquí més destacades del Pirineu. Ubach va explicar la dificultat de treballar amb el material que tenia, ja que «fa cinquanta anys només hi havia fotografies», i va destacar la feina de Josep Lluís Trabal, redactor i locutor del reportatge, amb qui va recollir l'accèssit.
El ministre de Cultura, Albert Esteve, va destacar la importància de la feina dels periodistes que interpreten i analitzen la realitat social del Pirineu.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada