dilluns, 2 de desembre del 2013

Portella projecta el film de la novel·la de Sandy


Imprimeix
Nacional Cultura
Escrit per Redacció   
Dilluns 25, Novembre de 2013 19:59
El Col·lectiu Portella projectarà la pel·lícula Andorra ou les hommes d’airain, el film basat en la novel·la homònima d’Isabelle Sandy. El quadern central del número set de la revista Portella es dedica a Sandy i, per això, la presentació de la publicació es complementarà amb el visionat del llargmetratge. L’acte serà el 3 de desembre als cinemes Illa Carlemany, a les set de la tarda.
Andorra ou les hommes d’airain (1942) és la primera producció cinematogràfica rodada al país. L’Arxiu Nacional d’Andorra en conserva una còpia, tot i que les bobines originals van ser destruïdes el 1944 juntament amb Burgus-Film, a Royan, l’estudi cinematogràfic del director de la pel·lícula, pels bombardejos aliats el dia de l’alliberament de França. Del film només se’n van conservar dues còpies en mal estat.

El cineasta Émile Couzinet (1896-1964) va adaptar al cinema la novel·la que Isabelle Sandy (1884-1975) havia escrit feia vint anys. Sandy va publicar el 1923Andorra ou les hommes d’airain, llibre per al qual es va inspirar en el primer viatge que va fer al Principat, el febrer del 1922, per escriure una crònica periodística. L’escriptora va quedar vinculada al paisatge andorrà, on tornaria més vegades. Un relat sobre la família, l’honor, l’església i les difícils condicions de vida a la muntanya de frontera als anys 40.

El setè volum de Portella conté el dossier Isabelle Sandy: l’Andorra d’aram. Dúnia Ambatlle, Imma Tor, Michèle Gazier, Jean-Claude Chevalier, Sylvain Athiel i Joan Peruga ens apropen, des de perspectives diverses, a la novel·la i a la seva autora. El quadern està il·lustrat amb fotografies inèdites i obra gràfica original de Joan Xandri.

A més, entre altres continguts, en el nou número de Portella Francesc Fuguet contempla els paisatges d’ara i els que va captar Joaquim de Riba mentre manté un intercanvi epistolar impossible, del 1891 al 2013, amb Josep Aladern.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada