diumenge, 6 de novembre del 2011

Premi Tristaina de periodisme: article de Teresa Ventura (forum.ad)



La setmana passada va tenir lloc a l’Auditori Nacional d’Ordino la vetllada literària més antiga del Principat d’Andorra. Amb la introducció per part del president del Cercle de les Arts i de les Lletres, Joan Burgués Martisella, la nit va ser plena d’actuacions musicals i teatrals en un nou format ideat per Líquid Dansa, que juntament amb l’Esbart Dansaire de les Valls del Nord i el pianista Jordi Barceló, van donar color al negre sobre blanc dels textos dels autors premiats. Va fer la presentació de la nit, amb caire literari-musical, l’actriu Irina Robles.

La Nit Literària va distingir a Lorena Tortosa, que va optar al premi Principat d’Andorra d’Investigació històrica amb el títol “Andorra del Medievo al 2.0”. Una anàlisi comunicativa a l’entorn de les eleccions anticipades. L’autora del treball, es va emportar un accèssit de 10.000 euros, la meitat de l’import total del premi, dotat pel Consell General.

El premi Fiter i Rossell de novel·la també va ser destinat a accèssits que van obtenir les obres “El cosidor d’errades”, escrita per Tessa Julià, i “16 dies de vinagre i fang”, escrita per Manuel Riera.

El Grandalla de Poesia, dotat per Crèdit Andorrà amb 4.000 euros, va ser per a Josep Fàbrega pel seu poemari “40 dies i 40 nits”. Un recorregut poètic inspirat en la pluja i el diluvi universal. El premi de teatre, dotat per la mateixa entitat, el va guanyar Octavi Egea amb l’obra “Els innocents”.

El Sant Carles Borromeu de contes i narracions, dotat per Banc Internacional Banca Mora amb 5.000 euros, el va obtenir Fernando Noguera, amb el títol “Tres trams de vida”. El premi d’assaig literari Sant Miquel d’Engolasters,dotat per Joan Escaler i Calva, va anar a mans de Jordi Marrugat pel treball “La poesia i l’Alquímia”.

El premi Tristaina de Periodisme, dotat per Andimesa, el va guanyar la Revista cultural “Portella”, dirigida per Joan Peruga que va obtenir un gran reconeixement del públic.

Finalment, el premi de novel·la curta “Manuel Cerqueda Escaler”, dotat per AndBanc, així com el de Banca Mora sobre divulgació científica van quedar deserts.

Pel que fa als homenatjats d’aquesta 34a edició van ser Pere Besolí i Enric Palmitjavila, per la seva aportació envers l’activitat cultural i especialment a la Nit Literària Andorrana, de la qual en són sponsors fidels des de l’inici del certamen.Va glosar la seva trajectòria, com és habitual, el vicepresident del Cercle, Simó Duró.

També va rebre un reconeixement especial, Enric Sabaté, l’antic col•laborador de Salvador Dalí, que va cedir al Govern d’Andorra l’escultura “Noblesse du temps”, que pertany a la sèrie de rellotges desfets que va crear el geni de Figueres. El rellotge que es troba a la Rotonda d’Andorra la Vella és un element que marca la persistència de la memòria del temps, de forma artística i creativa al bell mig de la capital. Va recollir la placa commemorativa la seva neboda, resident al país, ja que l’homenatjat estava de viatge.

Finalment, el President del Cercle de les Arts i de les Lletres, Joan Burgués, va presentar la nova convocatòria de la 35a Nit Literària Andorrana, la qual es celebrarà a la parròquia de la Massana seguint l’ordre protocolari, establert al seu dia per l’entitat, una de les més antigues del Principat d’Andorra.

1 comentari:

  1. El text és similar a algun altre penjat ja aquí amb anterioritat. Agraïm molt la Teresa, però, l'afegit que fa quan explica el "gran reconeixement del públic" rebut en el moment del lliurament.

    ResponElimina