divendres, 28 d’octubre del 2011

Portella: Premi Tristaina 2011 (BonDia)


Tot i que no repartir-se els 20.000 euros, dotats pels ministeri d’Educació i Cultura, sí que han concedit dos accèssits valorats en 7.000 euros cadascun. Un d’ells ha estat per a l’obra 16 dies de vinagres i fang, de Manuel Riera, mentre que l’altre ha anat a parar a mans de Tessa Julià per El cosidor d’errades. Precisament Julià ha destacat que “és la meva primera novel·la d’adult” i que aquest reconeixement “em fa més fort per continuar endavant”.

D’altra banda, el Principat d’Andorra d’investigació històrica, que atorga el Consell General amb 20.000 euros, també s’ha quedat sense una obra guanyadora. En aquest cas, només han repartit un accèssit, de 10.000 euros, per a Andorra, del medievo al 2.0. Una publicació de Lorena Tortosa en què fa una anàlisi comunicativa entorn a les eleccions anticipades del 2011 i a la idiosincràsia andorrana.

Malgrat que els dos principals guardons de la Nit literària han quedat orfes, l’Auditori Nacional d’Ordino s’ha omplert per viure una nit de gala. Líquid Dansa, l’Esbart Dansaire de les Valls del Nord i el músic andorra Jordi Barceló han estat els encarregat d’amenitzar la vetllada.

Més premis

Al llarg de la nit, a més, s’han desvelat el nom de cinc guanyadors, corresponents a diferents premis. El Grandalla de poesia, dotat per Crèdit Andorrà amb 4.000 euros, ha estat per a Josep Fàbrega per 40 dies i 40 nits. L’autor del poema, molt feliç, ha vist realitzat un dels seus somnis: “Ja sóc on volia ser fa anys, guanyant un premi a la Nit literària.”

L’altre guardó que atorga aquesta entitat bancària, també amb 4.000 euros, el 50è Aniversari Crèdit Andorrà de teatre, ha anat a parar a l’obra Els innocents, d’Octavi Egea. L’anècdota de l’entrega d’aquest premi l’ha posat el mateix premiat, quan ha demanat a l’auditori si hi havia un director per poder a portar als escenaris l’obra amb la que acaba de guanyar, ja que “només són necessaris quatre actors”.

La revista semestral Portella ha estat la guardonada en el premi de periodisme, dotat per Andimesa amb 2.000 euros. El jurat va voler encoratjar el col·lectiu a continuar amb la tasca que estan fent fins ara de difusió de la cultura i a mantenir “la qualitat artística i creativa”. Una petició que va ser recollida pels responsables de la publicació.

Finalment, el Sant Carles Borromeu de contes i narracions, dotat per Banca Internacional Banca Mora amb 5.000 euros, va anar a parar a Fernando Nogera que ha presentat Tres trams de vida, i Sant Miquel d’Engolasters d’Assaig Literari, dotat per Joan Escaler Calva amb 2.000 euros, va ser per a Jordi Marrugat amb l’obra La poesia i l’alquímia.

Dos deserts i sense accèssit
A l’altra banda de la moneda, el Manuel Cerqueda Escaler de novel·la clàssica, atorgat per Andbanc Grup Agrícol Reig, i el premi Banc Internacional Banca Mora de divulgació científica que han quedat deserts.

En el primer cas, el jurat ha considerat que “no hi havia cap obra que oferís qualitat suficient per ser premiada”, mentre que en el segon cas, per falta de propostes, ja que no s’ha presentat ninguna obra.

Reconeixements

Durant l’entrega de premis també hi ha hagut moment per als reconeixements. Aquest any, el Cercle de les Arts i les Lletres   ha volgut homenatjar tres homes per la seva implicació en el món de la cultura i les lletres.

Els primers van ser Pere Basolí i Enric Palmitjavila per tota la feina que han fet al llarg de la seva trajectòria dins el món de la cultura i les lletres. Tant Basolí com Palmitjavila es van quedar sorpresos d’aquest reconeixement i van assegurar que seguiran treballant.

L’últim en rebre el seu homenatge ha estat Enric Sabaté, que en trobar-se fora del país no ha pogut assistir i ha delegat la recollida de la placa a la seva neboda. Tot i això, ha expressat, mitjançant una carta, el seu agraïment pel detall.

En total, la 34a edició de la Nit literària, que s’ha mantingut sense el sopar, ha repartit 41.000 euros en premis i ha emplaçat a retrobar-se en la propera edició, que es farà a la Massana.

1 comentari: