divendres, 28 d’octubre del 2011

Portella: Premi Tristaina de Periodisme (Diari d'Andorra)

ESDEVENIMENTS

El Fiter i Rossell torna a quedar desert

Quatre dels nou guardons de la Nit Literària, que distribueix uns 60.000 euros, queden sense atorgar




A. Doral - Ordino - 28/10/2011


Per segon any consecutiu queda desert el premi Fiter i Rossell de novel·la, convocat en el marc de la Nit Literària i dotat pel ministeri de Cultura amb 20.000 euros. En un cartell on quatre dels nou premis han estat declarats igualment deserts.
 
Els jurats, això sí, han repartit accèssits a tort i a dret. Començant pel de novel·la: de la trentena d’obres presentades el jurat no va considerar cap a l’altura, però sí que dues fregaven la qualitat necessària i va fer recaure dos premis de consolació (7.000 euros cadascun) en 16 dies de vinagres i fang, de Manuel Riera Martínez (Andorra), i El cosidor d’errades, signat per Tessa Julià Dinarés (Terrassa).
En la mateixa estela, el Principat d’Andorra d’investigació històrica no va donar el premi a cap dels quatre originals presentats, però sí un accèssit de 10.000 euros, la meitat de la dotació, al treball Andorra, del medievo al 2.0, una anàlisi de la comunicació al voltant de les eleccions anticipades del 2011 i la idiosincràsia andorrana, segons la descripció del jurat. Està signat per Lorena Tortosa Guerrero.

Pel que fa al Grandalla de poesia, Josep Fàbrega (Súria, 1947) va ser premiat pel poemari 40 dies i 40 nits, una mena de travessa pel desert i camí de desànim i esperança. Competia amb 16 originals més, mentre que el premi 50 aniversari de Crèdit Andorrà de teatre (tots dos dotats per l’entitat bancària) va rebre 19 obres a concurs. El jurat en va triar Els innocents, d’Octavi Egea (Barcelona, 1946). Una peça ambientada a Praga als anys noranta i de trama política.

El Sant Carles Borromeu de contes el va obtenir el barceloní Fernando Noguera Ballesta i el Sant Miquel d’Engolasters d’assaig literari, el sabadellenc Jordi Marrugat, pel treball La poesia i l’alquímia.
El Tristaina de periodisme va anar a parar a la revista semestral que edita el col·lectiu Portella, amb dos números publicats fins al moment.  

Finalment, van quedar deserts el BIBM de divulgació científica, per al qual ja no hi havia candidats, i el Manuel Cerqueda de novel·la curta, al qual optava una desena de treballs.

Cerimònia a Ordino

Els guardons es van lliurar en el marc d’una cerimònia –per segon any, sense sopar de gala– celebrada a l’Auditori Nacional. Un acte presentat per Irina Robles i esquitxat per les intervencions de la companyia Líquid Dansa i l’esbart de les Valls del Nord, en un espectacle esforçat, tot i que, finalment, innecessàriament llarg, que va cloure –el millor de la nit– el pianista Jordi Barceló

El president del Cercle de les Arts i de les Lletres, Joan Burgués, va prometre una 35a edició, la propera, que se celebrarà a la Massana i que es renovarà en la convocatòria: fent gala de modernitat, els originals seran admesos en format electrònic. Confia d’incrementar així la participació

Però la manca de participació no ha estat, en línies generals, el que ha deixat els premis deserts, a excepció del de divulgació científica. Les actes dels jurats reflectien la manca de qualitat detectada. En el cas del de novel·la curta, parlava de “fins i tot deficiències en l’estructura” de les obres i el jurat del Fiter i Rossell, tot i reconèixer el valor dels accèssits, recomana “més elaboració” de les novel·les per ser publicades

Els autors guardonats van passar per l’escenari de l’Auditori per agrair els premis com és de rigor. Lorena Tortosa –que va exercir com a periodista al Principat– va aprofitar per recomanar que es professionalitzi la comunicació política al país, “per fer les institucions més properes al país”. Tessa Julià va assegurar que el reconeixement li “dóna forces” per seguir escrivint i Manuel Riera va admetre la bona capacitat crítica dels jurats que van valorar la seva obra. Octavi Egea va confiar a tenir una altra nit memorable quan s’estreni la seva obra i Josep Fàbrega va aprofitar per llegir dos dels seus poemes. Tots comencen amb la paraula plou.

1 comentari: